Dlaczego sól szkodzi?
Nie wiecie dokładnie, dlaczego sól szkodzi i nie warto jej stosować w nadmiarze w czasie przyprawiania dań? Właśnie po to powstał ten krótki wpis – aby unaocznić ten problem i zwrócić Waszą uwagę na fakt, że to bardzo niekorzystnie działająca przyprawa. Musicie wiedzieć, że sól zatrzymuje wodę w organizmie. Powoduje to kłopoty z coraz wyższym ciśnieniem. Warto dodać, że spożywanie soli zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. To niestety nie koniec. Nadmiar soli przeciąża też nerki. Warto też podkreślić, że ta przyprawa stosowana w nadmiernych ilościach prowadzi do powstania otyłości. Niektórzy fachowcy podkreślają nawet, że ten produkt spożywczy przyczynia się do nowotworów żołądka czy udarów mózgu. Nie można nie wspomnieć, że sól wypłukuje wapń z organizmu (oraz może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę). To sprawia, że nasze kości są znacznie słabsze. Oczywiście, to nie oznacza, że należy koniecznie wyeliminować sól z codziennych potraw. Warto jednak bardzo ograniczyć spożycie tego artykułu.