Cudowne właściwości kaszy gryczanej
Kasza gryczana, choć wróciła ostatnimi czasy do łask, wciąż jest zbyt rzadko wykorzystywana w naszej kuchni. Jest bowiem doskonałym składnikiem, który nie tylko wzbogaca naszą dietę, ale także wspomaga odchudzanie. Kasza sprawia, że jesteśmy dłużej syci i daje nam dużo energii. W sklepach najczęściej kupimy prażoną, jest doskonała w smaku i można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko jako podstawę do dań mięsnych i różnego rodzaju gulaszu, ale także w postaci na przykład kotletów. To doskonałe źródło cennego dla nas, a zarazem łatwego do strawienia białka. Poza tym jest do doskonały sposób na dostarczenie organizmowi błonnika. Na tym jednak nie koniec. W kaszy gryczanej znajdziemy witaminy z grypy B oraz P i PP, a także liczne składniki odżywcze, w tym żelazo, wapń, magnez, cynk czy miedź. Można uczciwie podsumować, że kasza gryczana jest królową wśród kasz. Nie tylko jest szczególnie bogata w wartości organiczne, ma doskonały smak, a także – w odróżnieniu od innych kasz, nie zakwasza organizmu. Godna polecenia dla osób w każdym wieku i kondycji.