Bez śniadania ani rusz

Chociaż każdy z nas doskonale wie, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem w ciągu dnia, często o tym zapominamy, albo to ignorujemy, ograniczając się do wypicia kawy lub w najlepszym przypadku soku owocowego. Tymczasem bez solidnej podstawy, jaką jest śniadanie, gorzej wykonujemy swoje obowiązki zawodowe, a dzieci nie koncentrują się na nauce w szkole. Pierwsze śniadanie powinno być zjedzone najpóźniej przed godziną ósmą. Podstawą śniadania jest ciemne pieczywo. Owszem, wielu z nas marzą się gorące bułeczki prosto z pieca, ale o takich frykasach lepiej zapomnieć, bo jest to niezdrowe. Ciemne pieczywo jest bogate w błonnik i przyczynia się do lepszego funkcjonowania narządów przewodu pokarmowego. W pierwszym śniadaniu ważną rolę odgrywa białko. Znajdziemy je w chudej wędlinie i serach. Nie zapominajmy o przetworach mlecznych: białe sery, mleko, kefir są niezbędne zwłaszcza dla dzieci, których układ kostny jest w tym czasie budowany. Uzupełnieniem, a właściwie ukoronowaniem śniadania są sezonowe owoce.