Selen – niepozorny i ważny
Selen to jeden z długiej listy mikroelementów, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, a także wypracowania naturalnej odporności na niebezpieczne schorzenia, zarówno infekcje wirusowe i bakteryjne czy też bardziej złożone choroby, jak AIDS lub nowotwory. To sensacyjne działanie selenu ma mieć swoje korzenie w tym, iż pierwiastek ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza że chroni komórki przed utlenianiem i zapobiega ich potencjalnie niebezpiecznym mutacjom. Nie do przecenienia jest także rola selenu w procesach odtruwania organizmu – skutecznie pomaga wyizolować, a więc uczynić podatniejszymi na wydalenie, cząsteczki metali ciężkich. Największe stężenie naturalnie występującego selenu obserwuje się w orzechach brazylijskich, znaczące pokłady tego pierwiastka znajdują się także w rybach i owocach morza oraz wielu gatunkach mąki. Warto jednak pamiętać o tym, że nadmiar selenu nie jest zjawiskiem pożądanym – wypada dbać o zrównoważone stężenie tego pierwiastka w organizmie.