Niepozorne, kolorowe jabłka
W europejskiej strefie klimatycznej, gdzie odmian jabłek jest ogromny urodzaj, nikogo nie trzeba specjalnie namawiać do jedzenia tych owoców. Jednak właśnie może dlatego, że jabłka wydają się czymś powszednim i niemal pospolitym, tak łatwo zapomnieć o ich licznych zaletach odżywczych. Prawdę o jabłkach przechowuje zaś między innymi brytyjskie przysłowie, mówiąc iż jedzenie jednego tego owocu dziennie uchroni człowieka przed wizytami u lekarza. Jabłka są przede wszystkim witaminową bombą, dostarczając człowiekowi dawek witamin A, C, E, K oraz tych z grupy B. Tej imponującej listy dopełniają liczne mikroelementy, w rodzaju wapnia, magnezu, fosforu, żelaza czy potasu. Warto wspomnieć też o kwasie foliowym i błonniku pokarmowym, by mieć pełny obraz tego, jak zdrowe są jabłka. Ich regularne jedzenie niemalże gwarantuje, że układ pokarmowo-trawienny będzie działał harmonijnie, skutecznie wymiatając też toksyny z organizmu. Jakby tego było mało, jabłka przyczyniają się do usprawniania funkcjonowania mózgu, a obniżając poziom cholesterolu redukują też ryzyko chorób układu sercowego.