Liczy się skład
Na każdym produkcie spożywczym, po jaki sięgamy w sklepie, znajduje się etykieta. Zamieszczone są tam bardzo ważne informacje, z którymi koniecznie powinniśmy się zapoznać, zanim podejmiemy decyzję o zakupie. Niestety, chociaż wiemy coraz więcej na temat zasad zdrowego odżywiania, wciąż niechętnie czytamy etykiety. Robią to wszystkie osoby, które z powodów zdrowotnych muszą eliminować z diety pewne składniki, jak na przykład gluten czy laktozę. Pozostali zaś znacznie rzadziej zadają sobie trud zapoznania się ze składem wybranego produktu. Z pewnością warto zmienić taką postawę, bo w dzisiejszych czasach do żywności dodawane są składniki, które mogą nam szkodzić. Spożywane w nadmiarze, mogą przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Powinniśmy zadbać o to, by nasz codzienny jadłospis zawierał jak najmniej utwardzonych tłuszczów roślinnych, skrobi modyfikowanej genetycznie czy syropu glukozowo- -fruktozowego. Najlepiej oczywiści, żeby tych składników nie było w nim wcale.