Wyzwania przed rozwiniętymi społeczeństwami
Najbardziej rozwinięte społeczeństwa mają dzisiaj bodaj największy problem z wynikami badań swoich przedstawicieli. Szczególnie problematyczne wydaje się być tutaj przekonywanie młodych ludzi do aktywności fizycznej oraz odpowiedniego żywienia, co jednak nie jest proste, zwłaszcza w krajach zamożnych. Tam przyzwyczajono się do żywności przetworzonej, przekąsek i innych dóbr konsumpcyjnych, z których spora część niestety nie tylko nie służy ogólnie pojmowanemu zdrowiu spożywającego, ale nawet mogą bezpośrednio szkodzić. Dlatego tak ważne jest prowadzenie szerokiej kampanii informacyjnej oraz edukowanie dzieci od najmłodszych lat, jakie są różnice między naturalnymi produktami żywnościowymi, a tymi przetwarzanymi w wielkich zakładach produkcyjnych, gotowymi posiłkami z ogromną ilością dodatków, konserwantów, barwników, stabilizatorów itp. Spożywanie ich w nadmiernej ilości musi prowadzić do takich problemów jak bóle głowy i stawów, nadwaga, miażdżyca czy cukrzyca – co wynika ze skrajnie wysokiej ilości cukru w prawie każdym produkcie spożywczym oferowanym przez wielkie sieci handlowe.