Dlaczego warto jadać ryby?
Ryby powinny znaleźć się w cotygodniowym menu każdego gospodarstwa domowego. Dietetycy wskazują, że najlepiej spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Do najbardziej wartościowych ryb zalicza się te z najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc tuńczyka, makrelę, łososia, śledzia czy pstrąga. Kwasy omega w nich zawarte pomagają w funkcjonowaniu serca, korzystnie wpływają na odporność oraz na wygląd skóry, paznokci i włosów. Warto dodać, że białko mięsa rybiego jest znacznie łatwiej przyswajalne przez organizm ludzki niż białko pochodzące z wieprzowiny, drobiu, wołowiny, cielęciny. Ryby to także bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów. Można w nich znaleźć witaminy z grupy B, A, D, E oraz siarkę, magnez, jod, mangan, potas, chlor, żelazo, wapń i wiele, wiele innych niezbędnych do prawidłowego prosperowania organizmu składników mineralnych. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych ryb należy zrezygnować z ich smażenia i pieczenia. Najlepszą metodą ich przygotowania będzie gotowanie na parze.